Slik får du Gratis VPN

Vi sammenlignet og plukket ut de gratis VPN tjenestene som er best for bruk innad i Norge.

Det er forståelig at mange foretrekker å bruke en gratis VPN tjeneste fremfor å betale. Samtidig er det en god grunn til at det finnes såpass mange gratis VPN programmer. Selskapene tjener fortsatt penger på de som bruker nettverket, enda det skjer på en litt annen måte.

Samtidig er det en god grunn til at det finnes såpass mange gratis VPN programmer.

Ulempen er at selskapene selger informasjonen om brukerne sine, inkludert eposten man registrerer seg med og data om sidene man besøker. I tillegg er det vanlig at de begrenser hastighetene og utvalget av land man kan surfe fra.

En gratis VPN passer derfor ikke for streaming av innhold, eller andre formål som krever god båndbredde. Det er heller ikke et godt alternativ hvis du ikke er komfortabel med at informasjonen din selges videre.

Til sammenligning kan du skaffe en premium betalt VPN for kun 20-30 kroner i måneden. Blant premiumtjenestene er det særlig SurfShark som skiller seg ut. For en begrenset periode gir de nye brukere 81% rabatt, som gir en svært lav pris.

Surfshark – Spar 81% og få en VPN for kun 23 kr per måned
SurfShark er en såkalt premium VPN tjeneste. Her får du tilgang til over 3.000 servere i 70 land for kun 23 kroner per måned. Det er det billigste tilbudet vi kjenner til. Her finner du vår omtale av SurfShark.

Når det er sagt. La oss hoppe i det og ta en titt på gratis-alternativene. Som sagt – Informasjonen din kan videreselges og du vil se at tjenestene leverer langt dårligere kvalitet. Her finner du 6 alternativer som gir deg gratis tilgang.

Merk at noen av de kun gir gratis VPN i en begrenset periode og at du deretter vil måtte betale full pris.

Topp 6 gratis VPN tilbud

 1. SurfShark (7 dager gratis på mobil – Last ned appen i Android/Apple Store)
 2. Windscribe
 3. Hotspot Shield
 4. Proton
 5. Hide.me
 6. Tunnelbear

Hva du bør vite om gratis VPN tilbud

Gratis VPN programmer har en del fordeler, såvel som ulemper. Her tar vi en nærmere kikk så du ser hva du kan forvente.

Her følger en kort oppsummering av ulempene. Du finner mer informasjon om dette lenger ned.

Kostnadsfritt

Den viktigste fordelen er at du ikke betaler noe for å bruke programmet. De er gratis, enda det følger med en del begrensninger på bruken. De lar deg også maskere identiteten din ved hjelp av eksterne servere.

Bytt IP adresse

Med en gratis VPN får du tilgang til en delt server som brukes av en rekke andre personer. Denne serveren har en annen IP adresse enn ditt eget private nettverk. Det betyr at sidene du besøker ikke har muligheten til å spore deg.

Mer om ulempene

Enda en gratis VPN sparer deg for noen kroner i året, er de ofte ikke verdt det når man vurderer de ulempene som følger med.

 1. De selger informasjonen din – Gratis VPN tjenester sanker inn data om brukerne sine, inkludert meta-data, epost, navn og annen informasjon. De selger blant annet e-poster videre til markedsføringsselskap.
 2. De begrenser hastigheten – Med et gratis VPN program er det vanlig at det ilegges en grense for hvor mange MB eller GB du kan laste ned hver dag.
 3. Lavt antall land – Når vi testet ut programmene fant vi at det beste gratis VPN programmet hadde 5 tilgjengelige land. Ingen av de hadde norske servere på listen, noe som er kjedelig for de som skal surfe TV2 Sumo eller lignende fra utlandet.
 4. Tregt nettverk – Gratistjenestene lemper et høyt antall brukere inn på samme server. Det skader hastigheten når man surfer og fører til at nettverket laster tregere. Jo flere brukere, desto færre ressurser vil være tilgjengelige.
 5. De lagrer brukerdata – En av de viktigste «salgspunktene» til VPN selskap er at de ikke lagrer data og informasjon om brukerne sine. Gratis VPN tjenester sier derimot ikke noe om hvordan de håndterer denne informasjonen.
 6. Nesten alltid sperret for streaming – De kostnadsfrie programmene har få insentiver til å opprette nye servere for brukerne sine. IP adressene er nesten alltid svartelistet av streamingselskap, inkludert Youtube, Hulu og Netflix.

De betalte VPN tjenestene koster veldig lite

Det er en myte at VPN koster mye penger. Det er fullt mulig å skaffe en premium VPN av høy kvalitet til under 30 kroner per måned. Til gjengjeld får man full tilgang til alle servere, samt mye bedre kvalitet når man surfer.

De beste prisene får man ved kjøp av abonnementer som varer i lenger tid, der 2 års planen er det vanligste. ExpressVPN er i dag å regne som den aller beste tjenesten, og de gir deg faktisk 3 måneder gratis hvis du kjøper 1 års planen. For å få dette tilbudet må du derimot besøke siden via en spesiell lenke.

Husk også at du får en garantiperiode hvis du velger å bruke en betalt tjeneste. Standarden er at du får opptil 30 dager, men noen selskap tilbyr inntil 50 dagers refusjonsrett hvis du ikke skulle være fornøyd. Med angreretten har du mer enn nok tid til å se om VPN programmet leverer som forventet.

Verdt investeringen

Hvis du ønsker en VPN med stabil oppkobling og høy nedlastingshastighet er det mye bedre å betale noen få tikroninger ekstra per måned, fremfor å velge en gratis VPN.

I det neste avsnittet ser vi nærmere på hvordan de betalte løsningene skiller seg fra gratis-programmene.

Best for streaming og nedlasting

Som vi nevnte innledningsvis – En gratis VPN tjeneste begrenser hastighetene og datastørrelsene, samt hvilke servere du kan velge fra.

Av den grunn er de ofte ubrukelige for streaming av innhold og nedlasting. Ta Netflix som et eksempel, hvor du kan få opptil 4 K oppløsningen på en SmartTV. Det spiser veldig mye båndbredde og betyr at du vil bruke opp hele datamengden din innen 1-2 timer. Da må du vente 24-48 timer før du kan begynne på nytt.

Ikke minst er serverne også gjerne sperret av innholdsleverandørene. De sporer opp VPN servere og legger de til på en såkalt Black list, hvor brukerne ikke får tilgang til tjenesten.

Med en betalt VPN løsning vil du derimot kunne skifte servere raskt inntil du finner en åpning. De kommersielle tjenestene lanserer også stadig nye servere med ferske IP adresser, som minsker sannsynligheten for at du blir blokkert.

Slik fungerer et VPN program som er gratis

Et gratis VPN program fungerer omtrent på samme måte som et kommersielt alternativ. Du begynner med å laste ned applikasjonen fra hjemmesiden til selskapet som deretter aktiveres på enheten din. Oppsettet er tilnærmet det samme som for en vanlig mobil, PC og nettbrett.

For å aktivere VPN programmet må du først registrere deg på nettsiden til selskapet. Her blir du typisk bedt om å skrive inn et brukernavn, passord, epost og muligens ditt eget navn.

Tips: Bruk en «dummy e-post» som du vanligvis ikke benytter deg av. Da slipper du

Warp fra Cloudflare

Et siste alternativ er at du benytter deg av Cloudflare sin WARP løsning, som er en form for gratis VPN. Forskjellen ligger i at de endrer DNS serveren din.

DNS er en forkortelse for Domenenavn Server, og kan sammenlignes med et oppslagsverk for adresser på internett. Når du aktiverer WARP via Cloudflare vil DNS innstillingene endres, noe som gjør at det ser ut som at du surfer fra et annet sted.

Løsningen er et fint alternativ til gratis VPN tjenester, spesielt fordi den har større kapasitet til å håndtere trafikk.

Gratis VPN – Spørsmål du må stille først

I løpet av de siste 10 årene har vi opplevd en innskrenking at rettigheter på nettet som har tatt ulike former. Sensur, blokkeringer av nettsider og tap av anonymitet har følt til at internettets frihet degraderes.

En VPN er riktignok ikke et magisk instrument som løser alle disse problemene på nett, men det hjelper deg langt på vei. Når det er sagt – Her er noen viktige spørsmål du må stille før du velger en gratis VPN.

1. Hvordan tjener de penger? Sjekk hvilken modell selskapet har for å generere inntekter. De fleste vil opplyse om dette i personvernerklæringen. Typisk vil de legge inn et varsel om at brukernes data «muligens vil selges» til tredjeparter – slik som annonsebyråer og diverse spam-selskap.

2. Er det en tidsgrense på bruken? En forretningsmodell som stadig flere selskap velger er å tilby gratis VPN i en begrenset tidsperiode. Målet er å hente inn nye kunder som liker tjenesten og deretter få de over til en betalt plan når testperioden utløper. Dette er greit å vite om på forhånd slik at du unngår overraskelser.

3. Krever de at du legger inn et kredittkort? I noen tilfeller vil du se at tjenesten krever at du legger inn en betalingsmetode (f.eks kredittkort) som vil automatisk belastes ved utløp av gratisperioden. Styr unna disse selskapene! Det kan være vanskelig å huske hvilken dato tjenesten utløper og det vil kunne føre til mye ekstraarbeid hvis de trekker penger fra kortet mot din vilje.

4. Hva går du glipp av med en gratis VPN? Som nevnt tidligere vil en gratis VPN tjeneste fort falle mellom stolene på områder som har å gjøre med personvern, kvalitet og sikkerhet. Du må forvente at programmets ytelse ikke vil være optimal og at serverne kan være fullpakket av andre brukere.

Noen avsluttende tips

La meg avslutte med noen viktige tips. For det første – ikke bruk din personlige epost, men legg heller inn en «dummy epost» som du oppretter kun for denne typen bruk. Det er vanlig at adressene selges videre til markedsføringsfirma, som deretter sender deg spesifisert reklame basert på nettsidene du besøker. Med en falsk epost vil du slippe å se at innboksen din fylles opp med denne typen spam.

Avslutningsvis: Ikke ta det for gitt at tjenesten er sikker. Du bør blant annet aldri bruke torrent-tjenester med en gratis VPN ettersom personvernet ditt er langt mer sårbart.

Meny