Beste VPN Tjenester for Norge

Vi sammenlignet og testet de beste VPN tilbudene for Norge i 2023. Se hvilke som presterer best under norske forhold.

sammenlign VPN

Vi testet 19 VPN tjenester for å se hvilke som ga best utslag for nedlasting og streaming av programmer fra utlandet. Resultatet finner du lenger ned, pluss nyttig informasjon om VPN og hvordan løsningen fungerer i praksis. Vi anbefaler deg i tillegg å sjekke ut ITavisen sin guide til VPN bruk.

Som du snart vil se: Hvilke tjenester det lønner seg å velge for bruk i Norge avhenger mye av hva programmet skal benyttes til, samt hvilken pris du er villig til å betale. Som med de fleste andre tjenester får du ofte bedre ytelse jo mer du betaler, enda det ikke alltid er tilfellet.

VPN (også kjent som virtuelle private nettverk) er først og fremst kjent som et verktøy som hjelper skjule identiteten til brukerne. I realiteten har programmene en rekke andre funksjoner som kan komme til nytte, noe vi også har fokusert på i denne guiden.

I Norge er det for eksempel populært å streame filmer, musikk og annet innhold med VPN, for på den måten å omgå geografiske blokkeringer. Tjenestene brukes også hyppig av bedrifter og privatpersoner som ønsker ekstra sikkerhet når de kommuniserer med andre.

Her ser du en kort oppsummering av de 4 beste VPN tjenestene i Norge, med detaljerte omtaler i neste seksjon.

4 beste VPN – Oppsummert

Her er våre anbefalte VPN for bruk i 2023. Merk at alle disse har norske servere som betyr at de kan benyttes til å se TV2 Sumo, NRK eller andre programmer når du er i utlandet.

nordvpn logo

1. NordVPN – Beste VPN for ordinær bruk
Gjorde det svært bra når vi testet ytelse og funksjonalitet. En rask applikasjon kombinert med en fornuftig pris gjør de til det beste VPN alternativet for standard bruk. Prisen er litt høyere enn Surfshark, men den gir til gjengjeld bedre kvalitet.

2. ExpressVPN – Beste VPN for streaming
ExpressVPN viste seg å være den beste VPN tjenesten for streaming av innhold, med hastigheter som lå nærmere 10% over de nærmeste konkurrentene. Ulempen er at de koster opptil 4 ganger så mye som andre abonnementer, noe som er litt vanskelig å forsvare.

3. Surfshark – billigste VPN med premium kvalitet
Surfshark gir best verdi når vi måler pris opp mot ytelse. Vi liker spesielt at de tillater bruk på et ubegrenset antall enheter, kombinert med en kjapp oppkobling og enkel interface. Når vi testet Surfshark lå de også nesten helt i topp, målt i nedlastingshastighet – kun slått av NordVPN og ExpressVPN.

4. CyberGhost – brukervennlig program
CyberGhost hadde den mest brukervennlige programvaren. De utmerker seg også med et usedvanlig bra utvalg av VPN servere i Norge med over 35 stykk å velge mellom. Tjenesten er best for de som ønsker mer fleksibilitet ved valg av servere og IP adresse.

De beste VPN tjenestene i dag

Her finner du mer utfyllende informasjon om de 4 beste VPN tjenestene som tilbys i Norge. Merk at det finnes en lang rekke andre tjenester å velge mellom. Vårt fokus har vært på kvalitet, pris og de funksjonene som tilbys sammen med hver applikasjon.

Norges mest populære VPN er NordVPN, noe som skyldes det lave prisnivået kombinert med svært god kvalitet. Les flere detaljer om tjenesten nedenfor.

nordvpn

1. NordVPN

Utmerket kvalitet med 2048-bit kryptering

Antall servere: 5.400 + | VPN dekning: 60 land med 80 serverbaser | Hastighet: Ubegrenset | Kundeservice: Chat 24/7 | Garantiperiode: 30 dager | Maks antall enheter: 6

NordVPN er en premium VPN som tilbyr utmerket kvalitet for streaming og nedlasting. Tjenesten benytter samtidig en 2048-bit kryptering som er langt sterkere enn industristandarden.

Velger du den 2 årige pakken får du en av markedets aller beste avtaler rent prismessig. For litt over 30 kroner i måneden får du en båndbredde som ligger langt over gjennomsnittet av andre VPN-tjenester. Hastigheten er riktignok noe lavere enn ExpressVPN, men du betaler også under halvparten per måned. NordVPN passer spesielt bra for de som ønsker å streame innhold som er geoblokkert utenfor Norge (altså via en norsk servere).

NordVPN er det alternativet vi anbefaler til de som har et mer middels forbruk av VPN, men samtidig ønsker stabile nedlastingshastigheter. Ikke minst – De har over 5.000 servere, som gjør programmet langt mer fleksibelt enn gjennomsnittet.

SurfShark vurdering

2. Surfshark

Lav pris og høy kvalitet

Antall servere: 3.050 | VPN dekning: 94 land | Hastighet: Ubegrenset | Kundeservice: E-post | Garantiperiode: 30 dager | Maks antall enheter: Ubegrenset

Surfshark er en relativt ny utfordrer som har spist markedsandeler i rekordfart (les vår anmeldelse av Surfshark). Årsaken er ganske enkelt at de tilbyr en usedvanlig ultrabillig VPN av premium kvalitet. Det virker som at Surfshark har bevisst valgt å presse ned prisnivået så de kan kapre nye kunder – uten mål om å tjene mye penger i starten.

For oss som forbrukere er det en fordel. Ta en titt på 2-års abonnementet deres som et eksempel. Her er det mulig å få en premium VPN for litt over 20 kroner per måned hvis man tegner seg for en utvidet periode. Det er en pris som er vanskelig å matche andre steder.

Surfshark har tusenvis av servere og applikasjonen fungerer på tilnærmet alle platformer. Den eneste ulempen er ved bruk av norske VPN servere. Til forskjell fra de andre aktørene er det ikke mulig å velge servere manuelt, noe som er en ulempe hvis man ønsker å unngå servere som er tettpakket med andre brukere. I stedet må man skru programmet av og på for å få tildelt en ny server i Norge.

Det kan påstås at Surfshark er den beste VPN tjenesten for de som ønsker mest mulig økonomisk verdi. Så lenge prisene holder seg på samme nivå vil de ha en velfortjent plass på denne listen.

3. ExpressVPN

Beste VPN for deg som ønsker kvalitet og stabil nedlasting

Antall servere: 3.100 + | VPN dekning: 94 land med 160 serverbaser | Hastighet: Ubegrenset | Kundeservice: Chat 24/7 | Garantiperiode: 30 dager | Maks antall enheter: 5

ExpressVPN er det beste VPN alternativet hvis du planlegger å streame eller laste ned innhold som krever høy båndbredde. Serverne deres var opptil 10% raskere enn sammenlignbare konkurrenter, som var nok til å utgjøre en vesentlig forskjell i vår test.

Prisen er dessverre litt høyere enn hva man betaler andre steder, men man får til gjengjeld en programvare som imponerer. Tjenesten er kompatibel med alle operatørsystemer og enheter – noe som inkluderer både Windows, Linux, Android og iOS. De har i tillegg støtte for bruk på SmartTV via router, som gjør det mulig å se filmer i 4K oppløsning.

Andre funksjoner inkluderer et avansert antisporingssystem, en egen kill switch for å hindre IP lekkasjer pluss et ekstremt fokus på vern av privat informasjon. Kontoen kan også brukes på opptil 5 enheter av gangen. Vi skulle gjerne sett at dette tallet var høyere, men løsningen passer fortsatt bra for familier og små bedriftseiere som er avhengig av flere tilgangspunkter.

Når du streamer innhold med VPN er det vanlig at kvaliteten faller med opptil 40%. Det er som regel ikke et problem for de med raskt internett, men det kan fort føre til avbrudd hvis du streamer i 4K eller laster ned annet innhold samtidig. ExpressVPN leverte best kvalitet på dette området, som forklarer hvorfor den er så populær blant streamere her til lands.

Den anbefales spesielt for de som ønsker å streame innhold fra Disney+, Hulu, Netflix eller lignende kanaler – og som er villige til å betale litt ekstra for god kvalitet.

4. CyberGhost

Skjul alle elektroniske fotspor på sekundet

Antall servere: 6.500 | VPN dekning: 88 land | Hastighet: Ubegrenset | Kundeservice: E-post | Garantiperiode: 45 dager | Maks antall enheter: 7

CyberGhost har du nok sannsynligvis hørt om tidligere. De er en av de aller største tilbyderne av virtuelle private nettverk på verdensbasis, med millioner av trofaste kunder. Tjenesten har fått en plass på listen vår av én grunn: De har den beste VPN programvaren når det kommer til brukervennlighet. Den lar deg skjule alle elektroniske fotspor på sekundet og er langt mer fleksibel enn det som er bransjestandard.

Prisen deres er litt høyere enn f.eks NordVPN og SurfShark, men kvaliteten er det ikke noe å si på. Her drar du nytte av automatisk kill-switch, multi-hop løsninger og platformstøtte for SmartTV for 4K streaming. Et annet pluss er muligheten til å velge IP adresser manuelt samtidig som at de viser hvor mange som bruker de ulike serverne til enhver tid.

Er du MAC bruker kan det likevel være greit å finne et annet alternativ. CyberGhost ser ut til å ha problemer med å kjøre riktig på iOS, med gjentatte tilfeller hvor programvaren slutter å fungere. Dette skjer derimot ikke på Windows eller Android applikasjoner.

Slik testet vi hver tjeneste

Å skulle kartlegge de beste VPN tjenestene var utfordrende. Virtuelle private nettverk brukes tross alt til en rekke ulike formål og det kan ofte være en subjektiv vurdering som avgjør hvilket varemerke som havner på topp i ulike kåringer. Vi valgte å fokusere på 4 hovedområder.

1. Nedlastingshastighet | 2. Prisnivå | 3. Utvalg av servere | 4. Brukervennlighet

Nedlastingshastighet fra Norge

For å teste hastighetene kjørte vi 2 forskjellige simuleringer. I den ene testet vi hastigheten ved streaming av amerikansk Netflix, mens den siste innebar å koble seg opp til en norsk server fra en utenlandsk datamaskin – for deretter å kunne måle hastigheten.

Majoriteten av privatpersoner som bruker VPN i Norge gjør det for å streame filmer, musikk og annet innhold. Vi har derfor lagt mest vekt på dette punktet i vår egen test.

Her ser du hvordan hastighetene påvirker kvaliteten på innholdet du streamer. De beste VPN tjenestene gir deg uavbrutt strømming fordi de overfører data raskere mellom din digitale enhet og destinasjonen.

Nedlastingsfart Effekt på kvaliteten
0,5-1 mbps Minstebehovet før video begynner å hakke
1,5-2 mbps Standard kvalitet på video
3-3,5 mbps SD-oppløsning over 480p
5 mpbs Høydefinisjon (HD) oppløsning – Over 720p
20.000 mbps 4K oppløsning – Over 1080 p

Prisnivå

VPN tilbydere er kjent for å tilby store rabatter hvis man tegner abonnement for en lengre periode av gangen. De beste tilbudene vil typisk gi en rabatt på opptil 80%, men i noen tilfeller enda høyere. Rabatten målt i prosenter finner man ved å sammenligne kjøp av samme tjeneste på månedsbasis (som koster mest).

Et fornuftig prisnivå vil være mellom 25-40 kroner per måned, men kan være så høyt som 70 kroner for de beste tjenestene. Det finnes også gratis VPN alternativer hvor du slipper å betale for bruken. Vær oppmerksom på at ytelsen er relativt begrenset hvis du velger en slik løsning.

Utvalg av servere

Dette punktet er noe mindre viktig. VPN her til lands brukes typisk for å streame innhold, der brorparten av tjenestene har servere i USA eller andre vestlige land. Derfor har det lite å si hvis en tjeneste har god dekning i Afrika, Sør Amerika og øvrige land.

Derimot er det svært viktig å vite hvor mange servere hver tjeneste har innen de vestlige landene, der USA er hovedfokuset. Skal man se på Netflix vil det for eksempel være viktig å ha et bredt utvalg av IP adresser å velge fra – i tilfelle de har valgt å sperre noen av de.

Brukervennlighet

Brukervennlighet for VPN tjenester kan tolkes på flere måter. Vårt fokus har i stor grad handlet om hvor enkelt det er å benytte programmet på ulike platformer. Vi ser at noen programvarer har flere likhetstrekk, som igjen typer på at det er samme eier som står bak, uten at vi har kunnet bekrefte dette.

De største forskjellene ser man som regel ved bruk av VPN på mobil, der noen er enklere å benytte seg av enn andre.

VPN Norge – ofte stilte spørsmål

Støtte for mobil, PC og Nettbrett

De beste VPN leverandørene tilbyr støtte for både mobil, PC, nettbrett og SmartTV. Det er derimot noen ulikheter når det kommer til støtte for programvare. Nærmest alle støtter Windows, iOS og Android. Noen har også innebygget støtte for Linux, enda det er mindre vanlig.

De siste årene har stadig flere nordmenn valgt å bruke VPN på SmartTV i Norge. Her er det én viktig forskjell du bør kjenne til – Du må som oftest installere programmet direkte på routeren. Det er i utgangspunktet ikke vanskelig å få til, og her har vi publisert en guide som forklarer hva du må gjøre.

Les mer: Slik kan du installere VPN på en router

Hovedforskjellen mellom å bruke VPN på en router vs en vanlig enhet er at du selv må legge inn informasjonen manuelt. Det innebærer blant annet at du endrer dataporten, slik at trafikken routes gjennom den fastsatte IP adressen.

Hva er VPN?

VPN er en forkortelse for et Virtuelt Privat Nettverk og den første applikasjonen til privat bruk ble lansert i 1999. Før dette var det kun militære og etteretningsorganer som hadde tilgang til teknologien.

Rent teknisk er det et program som videresender datatrafikk din via et ekstra lag med servere, samtidig som informasjonen krypteres. Kodingen av innholdet skjer som regel enten ved hjelp av en 128-bit eller 256-bit krypteringsnøkkel, enda det finnes enda sterkere kryptering.

Signalet krypteres og sendes via din nettleverandør (ISP) til det når VPN serveren. Leverandøren har ingen innsikt i hvilke sider du besøker.

Er det mulig å knekke koden?

Nei, ikke med dagens teknologi. Når vi for eksempel sier 128 bit, så betyr det at «nøkkelen» som kreves for å låse opp innholdet ditt har 128 siffer. For å skulle løse denne koden må angripere teste ut 2128 kombinasjoner.

De raskeste supercomputerne i verden ville brukt over 2.000 år på å løse alle kombinasjonene, og det er med en VPN som bruker 128-bit fremfor 256-bit.

Noen utvalgte selskap krypterer med opptil 2048-bit nøkler, men det gir ingen økt sikkerhet realistisk sett.

En virtuell tunell

En sammenligning som ofte brukes er opprettelsen av en virtuell tunnel der informasjonen ikke kan snappes opp av utenforstående.

Trafikken videresendes til én eller flere eksterne servere som kontrolleres av VPN operatøren, ofte kalt en punkt-til-punkt tilkobling. Deretter går signalet videre til ønsket destinasjon. På veien tilbake følger signalet samme rute, som betyr at din private IP adresse forblir skjult.

IP står for “internet protokoll” og kan sammenlignes med en personlig adresse som ligger i den virtuelle verdenen. IP brukes derfor for å spore opp andre brukere på nett.

Med andre ord: Når du bruker VPN vil ikke motparten kunne se din reelle IP adresse, men heller den IP adressen som tilhører operatøren.

Tusenvis av servere

De beste VPN tjenestene har tusenvis av servere fordelt på alle verdensdeler. Det gir deg fleksibilitet til å velge en server i det landet du foretrekker. Å koble seg opp tar som regel ikke mer enn et par sekunder og programmet kjører som en egen applikasjon på enheten din.

Hvordan skiller det seg fra en Proxy server?

En proxy server har flere likhetstrekk med en VPN, ettersom den også bruker en ekstern server for å videreformidle datapakker. Dermed skapes det et inntrykk av at trafikken faktisk kommer fra proxy serveren fremfor brukerens digitale enhet.

Forskjellen ligger at proxy-servere ikke krypterer trafikken som sendes. Ettersom alle dataene dine sendes via serveren kan de fritt snappes opp av utenforstående, gitt at det ikke benyttes https kryptering på begge sider.

Dette er problematisk av flere grunner, men den største risikoen er ID-tyveri, der andre snapper om informasjon om betalingskort, adresser og lignende. Derfor lønner det seg alltid å bruke en VPN ettersom all trafikk krypteres.

Streaming med VPN

De beste VPN operatørene gir deg tilgang til innhold som ellers er geoblokkert/DNS-blokkert ved å endre IP adressen din vil det se ut som at du faktisk besøker tjenesten fra det «riktige» landet, som igjen gjør at innholdet låses opp.

Et godt eksempel er den amerikansk Netflix og de begrensningene som selskapet ilegger på bruken sin. Skal du først bruke et virtuelt privat nettverk til streaming er det to ting du bør passe på:

  1. At de har et bra utvalg av servere. Minst 30 stykk i landet du vil «surfe fra».
  2. At serverene har god nok hastighet. Hvis ikke risikerer du at videoene dine hakker, som igjen ødelegger hele opplevelsen.

Du bør ikke tape mer enn 30-45% av båndbredden din hos de beste VPN operatørene. Alt under dette er å regne som dårlig kvalitet. I visse tilfeller kan serveren være fylt opp, og da kan det være greit å skifte til en annen for å se om det øker hastigheten.

PS: Det er ikke ulovlig å streame innhold med VPN. Innholdsleverandørene vil heller ikke sperre kontoen din hvis de «fersker deg», men heller stenge av tilkoblingen.

Skal du bruke VPN i Norge? Sjekk først at tjenesten har norske servere.

Eksempel

Se for deg at du ønsker å utgi deg for å surfe fra USA. Da vil VPN programmet knytte seg til en amerikansk server, som henter innholdet ditt og viderefører informasjon via den samme kanalen.

Dermed ser det ut som at du surfer fra USA, enda du faktisk sitter i et annet land. Det finnes over 500 tjenester å velge mellom, og her har vi kun sett på de beste VPN tjenestene for norsk bruk. En forutsetning for å legge de inn på listen er at de har et godt utvalg av servere som dekker flere verdensdeler.

VPN for innhold i Norge

Samme problemstilling gjelder hvis du ønsker å se innhold som er lisensiert til Norge. Et godt eksempel er TV2 Sumo og NRK. Begge disse har geografiske sperrer på filmer, nyheter og annet innhold som gjør at du må ha norsk IP adresse for å få tilgang.

Norge er et veldig lite marked i internasjonal skala og kun de beste VPN tjenestene har valgt å satse på landet. Hvis du planlegger å surfe innhold som er begrenset til Norge så bør du sjekke serverdekningen nøye før du kjøper planen.

Heldigvis tilbyr de beste VPN selskapene angrerett, noe som også gjelder for kunder i Norge.

Er det ulovlig å bruke i Norge?

Det korte svaret er – nei.

VPN er helt lovlig å bruke i Norge og staten har aldri lagt noen begrensninger på denne typen programvare. Man står fritt til å benytte private virtuelle nettverk til det man ønsker, og nettleverandørene vil ikke engang vite at man endrer på IP adressen sin.

Derimot kan man få problemer dersom man utfører lovstridige handlinger og bruker VPN for å skjule fotsporene sine. Enda selskapene er kjent for å bestride krav om informasjonsdeling fra myndighetene så vil de samarbeide i visse situasjoner hvis det er snakk om alvorlig kriminalitet.

Visse unntak eksisterer

Men, som med alt annet så finnes det unntak. I totalitære stater er det ofte et forbud mot bruk av VPN – ettersom det gir brukerne tilgang til informasjon som myndighetene ikke mener er akseptabel. Et godt eksempel er De Forente Arabiske Emirater og Kina, hvor de har nedlagt et totalforbud mot bruken av VPN.

I Kina er også VPN-leverandørenes nettsider sperret, samt de fleste andre kanaler hvor programvaren tilbys. For å omgå dette forbudet selges eller deles VPN-programvare ofte direkte mellom privatpersoner. Hvis du skal reise til et udemokratisk land er det viktig å sjekke disse reglene nøye på forhånd.

Oppdatering: Mye har skjedd den siste tiden, noe som inkluderer at NordVPN har overtatt utfordreren Surfshark, i en milliardavtale. Det virker til å være en sakte men sikker konsolidering av VPN bransjen, og skillelinjene er derfor ikke lenger like klare.

Nyttige kilder

https://nettvett.no/vpn-virtuelt-privat-nettverk/

Meny