NordVPN Anmeldelse

NordVPN er et eksempel på at kvalitet ikke behøver å koste mye penger.

nordvpn

NordVPN er relativt godt kjent i Norge, noe som skyldes at de ofte sponser og markedsfører seg via media. Selskapet ble grunnlagt i 2012 og driftes fra Panama hvor de drar nytte av landets liberale datalover.

Med NordVPN får du tilgang til en robust VPN med et høyt antall servere og ekstrafunksjoner. Når jeg testet tjenesten var det særlig 3 ting som skilte seg ut: hastighetene, brukeropplevelsen og prisnivået. NordVPN er en usedvanlig billig VPN, tatt i betraktning av kvaliteten (kun slått av Surfshark).

Spørsmålet blir om programmet faktisk er verdt pengene?

nordvpn logo

Få 68% rabatt

Dårlig tid? Dette bør du vite

Antall servere: 5300 | Land: 59 | IP adresser: 5.000 | Gjennomsnittlig hastighetstap: 22%

  • Hva koster NordVPN? Med det beste tilbudet betaler du fra 34 kr per måned.
  • Fungerer den for streaming? Ja. Jeg ble positivt overrasket over hvor godt den integrerte med tjenester som Hulu, Netflix, Disney og Youtube. Kvaliteten var god, uten avbrudd.
  • Hvor kjapp er tjenesten?  I noen tilfeller opplevde jeg at hastigheten faktisk økte med NordVPN!
  • Hva med sikkerhet og kryptering? De benytter 2048-bit krypteringsnøkler med AES kryptering.
  • Hvilken garanti gir de? 30 dager

NordVPN er den største VPN tilbyderen på verdensbasis og ligger langt foran 2. plassen som tilhører ExpressVPN. De er kjent for å komme med en del spenstige uttalelser i media, slik som at de har de «sikreste og beste» VPN nettverket for internasjonale brukere.

Som kjent er ikke påstander i media alltid til å stole på. For hvordan måler man egentlig hvilken tjeneste som er best, når brukerne ofte er opptatt av helt forskjellige funksjoner?

Etter å ha testet over 30 ulike VPN selskap har jeg gjort meg opp en viss mening om hvilke kvaliteter jeg bør se etter. Derfor er det heller ikke vanskelig å se om NordVPN snakker sant når de hevder å tilby den beste totalpakken for enhver VPN bruker i Norge, og «resten av verden» for den saks skyld.

Å teste tjenesten tok meg lang tid, og jeg brukte over tre dager på å sjekke NordVPN sine ulike applikasjoner, hastighet og nettverksfunksjoner. Her ser du resultatet av testen min, kombinert med dyptgående og detaljert informasjon om programmet.

NordVPN og pris – Er det verdt investeringen?

Det første spørsmålet mange stiller er: Hva koster NordVPN? Som du ser nedenfor vil det variere. Skal du først prøve ut tjenesten anbefaler jeg deg å kjøpe 2 års abonnementet. Som ny kunde kan du angre på kjøpet inntil 30 dager etter betaling, så det medfører liten finansiell risiko.

Årsaken til at jeg anbefaler 24 måneders pakken er enkel: Den gir deg desidert lavest pris, med 68% rabatt sammenlignet med 1-månederspakken.

24 måneder

3,71 USD/ mnd

6 måneder

4,92 USD/ mnd

1 måned

11,95 USD/ mnd

Angrerett

NordVPN gir alle nye kunder 30 dagers angrerett – uten spørsmål. For å få pengene refundert holder det å sende de en epost eller kontakte de via live-chat funksjonen på hjemmesiden deres.

Har NordVPN en gratis VPN?

Nei, dessverre. NordVPN tilbyr for øyeblikket ingen gratis VPN.

Hvordan fungerer en VPN i praksis?

For de som leser om VPN for første gang kan det være greit å gi en rask innføring i hvordan teknologien fungerer.

Når du surfer på nettet vil andre nettsider, myndighetsorganer og brukere kunne spore deg ved hjelp av IP adressen din. Med en VPN tjeneste lik den fra NordVPN vil det opprettes en slags digital tunnel mellom deg og VPN selskapet. Trafikken sendes til serverne deres før den ender opp på den destinasjonen du ønsker.

Forskjellen mellom vanlig surfing og en VPN er at IP adressen din skjules. Derfor kan heller ingen spionere på trafikken din. En annen fordel er at tjenestene gir deg tilgang til blokkerte nettsider, for eksempel relatert til fildeling, gambling eller strømmetjenester.

Når det er sagt: Enda en VPN beskytter identiteten din og skaper et mer sikkert digitalt miljø så vil det fortsatt være en viss risiko involvert. Det finnes en del mindre seriøse tjenester der ute som gjør et dårlig håndverk når det kommer til sikkerhet og kryptering. Skal du først velge en robust VPN tjeneste bør du velge en betalt tjeneste.

Streaming med NordVPN

Det første som slo meg var utvalget av servere. NordVPN har et usedvanlig høyt antall med sine 5.400 stykk. Det er ikke nødvendigvis en indikator på høy kvalitet, men kan uansett regnes som en fordel. De har blant annet over 1.500 servere i USA, noe som hjelper når man skal strømme Netflix, HBO, Hulu eller lignende.

Et annet punkt som skiller seg ut med NordVPN er at serverne var relativt kjappe når jeg testet de. Hvorfor er det viktig? Jo, fordi ved streaming av innhold så er vi nødt til å ha en god båndbredde som håndterer datatrafikken. I verste fall risikerer du at bildet begynner å fryse eller hakke på grunn av dårlig tilkobling.

Jeg testet blant annet 3 amerikanske servere fra NordVPN på Netflix og opplevde ingen slike avbrudd. Ved å koble opp VPN programmet på routeren kunne jeg se Netflix show som The Witcher og Stranger Things i høyoppløsning uten at bildet frøs. Streaming av Hulu fungerte også bra, men her tok det et par forsøk før jeg fikk tilgang. Hulu må ha blokkert de første IP adressene jeg testet i USA.

PS: NordVPN tillater VPN streaming på smartTV. For å bruke funksjonen må du installere programmet manuelt som firmware.

NordVPN sin hastighet

Jeg testet NordVPN sin hastighet ved å gjennomføre 18 separate oppkoblinger, hvor jeg målte overføringsraten i hvert tilfelle. Nærmere bestemt: hvor mye av nettet som «forsvant». I snitt falt hastigheten min med 22%. I det beste tilfellet (Danmark) økte faktisk hastigheten med 1,5%, mens den dårligste serveren (i Argentina) spiste opp 42% av hastigheten.

Et gjennomsnitt på 22% er verken bra eller dårlig. Det ligger på linje med hva man kan forvente hos de fleste andre selskapene. Mye ser ut til å avhenge av hvilke servere man velger. Hastigheten vil for eksempel være raskere hvis du velger en NordVPN server som ligger i Sverige sammenlignet med Sør Korea.

Jeg kjørte også en egen separat hastighetstest for USA. Her var det store differanser mellom de ulike statene jeg surfet fra, der New York var den kjappeste. Det virker som at NordVPN har et ekstra fokus på vestlige land, inkludert USA og Europa. Det gir forsåvidt mening ettersom majoriteten av kundene deres kommer fra disse landene.

nordvpn mobil

Torrent og NordVPN

NordVPN har lagt til rette for bruk av torrent, blant annet med dedikerte P2P servere (peer to peer). Selskapet har også publisert egne detaljerte guider på siden sin hvor de forklarer hvordan man setter i gang med å bruke ulike torrent platformer. Her ser du et eksempel med guiden for uTorrent.

Så hvordan fungerer en P2P server hos NordVPN? Vanligvis vil du sende eller motta filer fra én og samme server. Med en P2P server vil du laste ned og dele innhold samtidig.

Ligner ikke det på en vanlig torrent tjeneste? Jo, men forskjellen er at NordVPN har optimalisert tjenesten sin for denne typen fildeling.

Hvor mange enheter kan jeg bruke med NordVPN?

NordVPN sin grense ligger omtrent på linje med andre selskaper, da de tillater maks 6 ulike enheter samtidig. Det betyr at du kan kjøre programmet med det samme brukernavnet og passordet fra 6 forskjellige mobiler, nettbrett eller datamaskiner.

Her er det verdt å huske på at det også finnes en måte du kan få ubegrenset tilgang hjemme. Ved å installere NordVPN på routeren din vil du sende all trafikk gjennom VPN klienten, som lar deg koble til så mange brukere du bare ønsker. Det samme gjelder hvis du eier en bedrift.

Ved å legge inn NordVPN på bedriftens internett vil alle som bruker tilkoblingen kunne dra nytte av produktet. Ulempen er at brukerne ikke selv kan bestemme hvilke land eller områder de ønsker å surfe fra.

Enhetsgrensen er akseptabelt gitt at standarden i dagens marked ligger på 5 stykk. Jeg skulle likevel gjerne sett at de la til flere brukere da det virker som at dette er blitt et satsningsområde hos flere av konkurrentene. Hos Surfshark kan du for eksempel bruke VPN klienten på et ubegrenset antall enheter.

Antallet servere, land og IP adresser

  • 5.435 servere
  • 5.000 unike IP adresser
  • 59 land
  • Har servere i Norge, Sverige, USA, Australia, Hong Kong og en rekke andre land

Geografisk dekning og utvalg av servere er et område hvor NordVPN virkelig skiller seg ut. De ser ut til å ha investert tungt i å bygge ut infrastrukturen sin de siste årene, med stadig nye servere og funksjoner. NordVPN jobber nå med å konvertere alle serverne sine til RAM som betyr at alle data automatisk automatisk slettes når serverne slås av.

Når det gjelder selve distribusjonen av servere er det særlig ett land som skiller seg ut: USA. Brorparten av NordVPN sine servere ligger her, med over 1.500 stykk totalt. De utmerker seg også ved å ha et relativt bra utvalg av servere i autoritære stater, slik som de Forente Arabiske Emirater (UAE) og Hong Kong. Sistnevnte ble som kjent overtatt av Kina i 2020 og har gjennomgått store forandringer bare det siste året.

NordVPN er også kjent som ett av de aller beste VPN alternativene for Kina, noe vi planlegger å skrive mer om i en separat artikkel.

Her kan du lese mer om de ulike servertypene.

Bruker de virtuelle VPN servere (VPS)?

Nei, NordVPN har ingen virtuelle private servere. Det gir også bedre sikkerhet for deg som kunde, da fysiske servere er vanskeligere å hacke seg inn på. VPS har blitt mer populært de siste årene da de tilbyr bedre skalering. En VPS er som navnet tilsier, en virtuell privat server i «nettskyen», som betyr at det kan være tusenvis av servere på den samme kontoen.

NordVPN jobber med å bytte over til fysiske RAM servere, hvor de selv har full kontroll over hvem som har adgang til materiellet. Serverne ligger i de landene som står oppført på VPN oversikten deres, så man vet med sikkerhet at det ikke er snakk om en VPS.

Dedikerte servere

NordVPN tilbyr også dedikerte servere. For å få din egen dedikerte adresse må du betale litt over 50 kroner per måned, som er litt høyere enn standardprisen. Det er fortsatt verdt investeringen etter min mening.

En dedikert server minimerer risikoen for at tjenester som Netflix og Hulu blokkerer adressen din. Selskapene har lagt mye arbeid i å redusere bruken av VPN de siste årene fordi det bryter med retningslinjene deres. Derfor vil man ofte oppleve at IP adresser på delte servere ikke fungerer.

Jeg vet ikke akkurat hvordan strømmetjenesten identifiserer VPN brukere, men jeg tror de tegner abonnementer hos alle tjenestene selv og deretter lager en liste over IP adressene. Ettersom en statisk IP ikke deles med andre vil den heller ikke publiseres på et delt nettverk.

Deling av IP

Når du bruker NordVPN vil IP adressen din deles med andre brukere på nettverket, som gjør det tilnærmet umulig å identifisere deg, enda noen skulle vite hvilken server du bruker. Merk at det samme ikke gjelder hvis du bruker en dedikert server. Da er det kun du som har tilgang til den ene IP adressen.

Nyttige linker:

Hjemmesiden: Nordvpn.com
Informasjon om servere: https://nordvpn.com/servers

Meny